ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 134.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Boşanma davalarında zaman zaman sadakatsizliğin delili olarak sunulan kayıt, fotoğraf, yazışma benzeri belgelere dair kararlar tartışmalara neden olabiliyor.
Daha önce Yargıtay tarafından verilen bir kararda evli çiftler arasında gizliliğin olamayacağı iddia edilerek, bu nedenle diğer kişiden habersiz elde edilen ve sadakatsiz olduğunu ispatlayan delillerin kabul edilmesi hukukçular arasında tartışma konusu olmuştu.
Ancak bu sefer Yargıtay’dan aksi yönde bir karar çıktı.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2020/2346 esas, 2020/3302 karar nolu kararında bir boşanma davasında kadın tarafından ayrıldığı eşine karşı sunulan kamera kaydı içeren CD’yi “erkeğin özel hayatını ihlal yoluyla elde edilmiş hukuka aykırı delil” olarak nitelendirdi.
Mahkeme kararında CD’nin “Özel hayatının gizliliği” ihlal edilmek suretiyle “hukuka aykırı yolla” elde edildiği anlaşıldığı belirtilerek, “Hukuka aykırı delil hükme esas alınamaz” denildi.
AV. MURAT ALIMCI
Merak Ettiğim Bir Konuydu Aydınlandım
Başarılarınızın Devamını Diliyorum
Kayseri sizi takip ediyo