EMEKLİLİKTE PÜF NOKTALAR…
Bir çalışan emekli olabilmesi için üç şartı yerine getirmesi gerekir. Bunlar; prim gün sayısı, hizmet süresi ve yaş bu üç kriteri yerine getirirse emeklilik
EMEKLİLİKTE PÜF NOKTALAR…
Değerli okurlar, çalışma hayatımızı değerli kılan en önemli noktalardan biri olan emekliliktir. Onca yıl çalıştıktan sonra hepimizin hayali emekli olmak ve yüksek maaş bağlanıp hayatımızı daime ettirmektir. Peki emekli olabilmek için çalışma hayatımızda nelere dikkat etmemiz gerekiyor bu yazımda bunlara yer vermek istiyor azda olsa siz değerli okurlarımı aydınlatmak istiyorum.
Emeklilik hesabı yapılırken hangi kriterler önemlidir ?
Bir çalışan emekli olabilmesi için üç şartı yerine getirmesi gerekir. Bunlar; prim gün sayısı, hizmet süresi ve yaş bu üç kriteri yerine getirirse emeklilik hak kazanır. Bunlardan biri eksik olduğunda tam emekliliği hak kazanamıyoruz.
Bu üç kriteri etkileyen unsur nedir ?
Saydığımız bu üç kriteri etkileyen en önemli unsur işe giriş tarihimizdir. İşe giriş tarihimiz doldurmamız gereken prim gün sayımızı , geçen hizmet süremizi ve doldurmamız gereken yaşımızı etkilemektedir. Özelliklede sigorta başlangıç tarihimiz 08.09.1999 ‘tarihinden ne kadar önce olursa yerine getirmemiz gereken prim gün sayısı ve doldurmamız gereken yaşımız o kadar az olmaktadır. Aşağıda yer vereceğim tabloda bu daha iyi anlaşılmaktadır.
4A (SSK) Erkeklerin Emeklilik Tablosu
4A (SSK) Kadınların Emeklilik Tablosu

İşe giriş tarihiyle fiilen prim yatan tarihler arasında tutarsızlık olursa ne yapılmalı ?
Maalesef bazen işe giriş tarihiyle fiilen prim gününün yattığı tarih birbirinden farklı olmaktadır. Emeklilik hesabı yapılırken fiilen prim günün yattığı tarih baz alınır o tarih işe başlama tarihi olarak geçerlidir. Örnek verecek olursak e devletimizde işe giriş tarihi 01.05.1985 gözükmektedir ancak fiilen prim 01.06.1985 tarihinden itibaren yatmış olsun emeklilik hesabı yapılırken 01.06.1985 tarihi baz alınır ve maalesef emeklilik tablosuna da baktığımızda bu tarih bizi 1 yıl geç emekli yapmaktadır.
E-devlette gördüğümüz işe giriş tarihimiz bizim sigorta başlangıcımız sayılır mı ?
Tabloda da görüldüğü gibi işe giriş tarihimiz bazı durumlarda 1 gün bile erken olması gerçekten emekliliğimize etki etmektedir.
İşe giriş tarihiyle fiilen primin yattığı tarihler arasında farlılıklar bulunmaktadır bazen çalışanlarımız bu durumda gerçekten mağdur olup geç emekli olabilmektedirler. Bu durumlara yargıya başvurulup hizmet tespit davası açılıp fiilen başlama tarihimizi geriye çektirebiliriz.
Yaş büyütmeleri emekliliğimize etki eder mi ?
Bazen mahkeme kararlarıyla yaş büyütmeleri olabilmektedir. Burada SGK’nın konuya bakısı mahkeme kararı sigorta başlangıcından önceyse yaş büyütmek kabul görmektedir. Yok sigorta başlangıcımızdan sonra ise mahkeme kararı yaş büyütme kabul görmemektedir.
Borçlanmalar emekliliğe etkisi nedir ?
Üç türlü borçlanma vardır; erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar için doğum borçlanması ve yurtdışında yaşayanlar için yurtdışı borçlanması bazı durumlar da askerlik ve yurtdışı borçlanması işe giriş tarihimizi geri çekmektedir ve daha erken emekli olma şansımız doğmaktadır ama bazı durumlarda ise sadece prim gün sayısı kazandırmaktadır. Kadınlar için doğum borçlanması sadece prim gün sayı kazandırır.
Evet değerli okurlar sizden gelen emeklilikle ilgili bazı soruları yanıtlamaya çalıştım genelde 4 a ‘lı (ssk’lı) olarak çalışanların durumlarını değerlendirmeye çalıştım bir sonraki yazılarımızıda 4 b ‘li (bağ kurlu) olarak çalışanlarımızın da emeklilikle ilgili gelen soruları yanıtlamaya çalışacağım güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle sağlıklı ve mutlu günler….